Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
2010-es magyar expedíciók
Komarnicki.hu a Facebookon

2010 ősz

Négy vállalkozás is szerveződött - csúcs nélkül tértek haza

Indulás előtt sajtótájékoztatót senki nem tartott. Részletek az egyes blokkokban olvashatók.
Mindhárom hegyen építették már a fix köteleket a kereskedelmi expedíciók serpái, a mieinknek így nem lett volna nehéz dolguk a normál utakon. Ám a monszun elhúzódása miatt szélsőséges viszonyok alakultak ki.
Csak néhányan jutottak csúcsra: Manaslu 35(?), Cho Oyu 5 (?), Everest 5, Shisha Pangma 2.

A Cho Oyun lavinák sodorták el az útépítőket, de komolyabb sérülésekkel megúszták. Az expedíciók "összeadták a serpáikat", hogy az építés tovább haladhasson. A C3 (7600 m) felett sokáig rajtuk kívül nem járt senki. A "sahibok" lentről irányították őket, de már nem mertek visszamenni. Szinte minden csapat levonult a hegyről.
A Shisha Pangmán sem voltak jobbak a kondíciók, a csapatok ott is lefelé vonultak.
A Dhaulagirin is volt lavinabaleset, három japán és egy serpa eltűnt.
A Manaslun is szélsőséges volt az időjárás. Szeptember 30-án és október 1-én volt egy rövid, nem túl ideális "időjárási ablak" (nagy hideg és erős szél). Többen kihasználták, de sokan oxigénpalackot használtak.
Végül az Everestre és a Shisha Pangmára is feljutottak a türelmesek.

A legfrissebb magyar hírek (a részletek lentebb)
Manaslu - Baranyi Éváék: feladták a nagy hó és a kevés további próbálkozó miatt.
Cho Oyu - Erőss Zsolték: úgy döntöttek, hogy feladják a lavinaveszély miatt.
Cho Oyu - Makleit László: ő is feladta, ő is 7100 méterig jutott.
Shisha Pangma - Klein Dávidék: úgy döntöttek, hogy a nagy szél miatt feladják.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MANASLU (8156 m)

Baranyi Éva szerette volna növelni az első magyar női megmászások számát, természetesen oxigénpalack nélkül. Jánosi Zoltánnal magánszervezésben egy kereskedelmi expedíció tagjai voltak.
Siker esetén ez előrelépés lett volna a magyar nyolcezres mászók nemzetközi megítélésében.
Hazaküldött híreik CSAK ITT voltak olvashatók!


Éva és Zoli szeptember 6-án indultak el Ferihegyről és 7-én megérkeztek Katmanduba. Ügyintézés (engedélyek, Elisabeth Hawley regisztráció, bevásárlás) után 9-én elindultak Gorkha felé, ahonnan a Manaslu alaptáborába az akklimatizációt is segítő 12 napos trekking vezet. Arughatból indultak gyalog a Khali Gandaki völgyében, és Sotikola, Lapu Besi, Dobhan Philim, Deng, Namrung (éjszakázó helyek) érintésével 16-án értek Sama Gaonba, végig esőben (kb. 100 km, 3000 m szint). Innen 17-én felvonultak az alaptáborba további 1300 m szintemelkedéssel (BC 4850 m). 21-én kiépítették az 1-es táborukat (C1 5700 m), ott is aludtak. 24-én felmentek a C1-be, 25-én a kettesbe (C2 6400 m), 27-én pedig a hármasba (C3 6800 m). 28-án lementek a BC-be, és várták a következő alkalmat. 30-án és október 1-én a rövid időjárási ablak során többen feljutottak a csúcsra. Ők 1-én felmentek a szép időben a C1-be, 2-án a C2-be, 3-án a C3-ba, 4-én lehozták a felszereléseiket a C1-be, 5-én pedig leértek a BC-be. 6-án lemennek Sama Gaonba, majd a teherhordókkal elindulnak vissza Katmanduba, ahová 10-én meg is érkeztek. Október 17-én landoltak Ferihegyen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

CHO OYU (8201 m)

A Magyarok a világ nyolcezresein csapatának a tibeti normál útra induló vállalkozásához többen is csatlakoztak, köztük filmesek, egy túrasíző és egy trekkinges is. Ugyan Anita visszalépett.
A "legkönnyebb" nyolcezresnek több magyar, műlábas, oxigénes és magyar női megmászása is van. Ez csak a még rehabilitálódó Erőss Zsolt és a többiek részére lett volna egy újabb csúcs. Tehát semmi különösebb, amit Kollmann András korábban az extrem.hu egyes cikkeiben annyira hiányolt.
"Nem szabad elfelejteni, hogy ez a csapat elsősorban Zsolt visszavezetését a magashegyekbe, és 9. nyolcezrese megszerzését szolgálja."
Kiemelkedő teljesítmény a csúcsról való lesízés lehetett volna, melyre a Denali és a Mustagh Ata megsízésének tapasztalatával Wetzl Péter volt esélyes, a tervhez Mécs László is csatlakozott.


A csapat első része (Szlankó Zoltán, Tóth Zsolt, Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Kelemen Ferenc, Horváth Tibor és Kollmann András) augusztus 29-én utazott el, és 30-án megérkezett Katmanduba.


Gál László, Mécs László és Wetzl Péter szeptember 5-én indultak, 6-án megérkeztek Katmanduba, és ők is regisztráltatták magukat Elisabeth Hawley-nál, a nepáli hegyek mindentudójával. 9-én indultak tovább, hogy terv szerint 12-én találkoznak a többiekkel az alaptáborban.

Az első csoport szeptember 2-án indult el Tibetbe. 3-án átlépték a határt és Nyalamban éjszakáztak. 4-én érkeztek Tingribe, 5-én Rongbuk, Everest alaptábor (5300 m). Két nap akklimatizálódás után 7-én ismét Tingribe utaztak, innen pedig 8-án a Cho Oyu alaptáborába (BC 4910 m) . Innen felmentek az 5700 m-en lévő előretolt alaptáborba (ABC). Szlankó, Horváth, Erőss és Kollmann 13-án kiépítették az 1-es tábort (C1 6400 m). 14-én a trekkinges Kelemen Ferenc hazaindult és vele tartott Tóth Zsolt is, akinek a szervezete nem tudott alkalmazkodni a magashegyi körülményekhez. 15-én Gál László, Mécs László és Wetzl Péter már a BC-ben tartózkodott (16-án a hazafelé jövők Katmanduból üzenték), és még aznap felmennek az ABC-be a többiekhez. 17-én volt a 7 tibeti útépítő lavinabalesete 7700 m-en. 21-én Gál, Mécs és Wetzl is felmentek a C1-be. 21-én Kollmann (aki oxigénnel fog mászni) és a mellé szerződtetett Pemba Nuru (a nepáli serpa fogja cipelni a filmes dolgait) 7100 m-en újabb sátrat állítottak (C2 7100 m), ugyanekkor Erőss, Horváth és Szlankó a késői indulás miatt 6800 m-en depóztak, és az ott talált sátrakban éjszakáztak. 22-én mindkét táborból lementek az ABC-be. 24-én Horváth, Mécs és Wetzl lementek a 20 km-re lévő BC-be. 27-én újabb lavinabaleset volt, most 6 serpa útépítő volt a szenvedő alanya. 28-án nagy megbeszélés volt az alaptáborban és szinte az összes expedíció a jelenlegi terepviszonyokat mérlegelve elindul hazafelé. Terv: 29-én fel a C1-be, 30-án C2-be, majd október 1-én innen (7100 m) lenne a csúcstámadás, egyedüli csapatként, a fennálló lavinaveszély ellenére, egy biztonságosabb útváltozaton, egy hosszú menetben. HÁT…? Meggondolandó! Október 1-én a C2-ben döntöttek, nem folytatják ők sem, és levonulnak a hegyről. A tervezett "csúcstámadás" azok 7000 m fölé (a C2-be) jutását eredményezte, akik addig ott nem jártak, a többiek ismételtek - a továbbra is fennálló lavinaveszély eleve nyilvánvaló volt. (Ugyanezen a napon vakmerő mászással a német Ralph Arnold mégis feljutott a csúcsra, majd 2-án még ketten voltak sikeresek.) Wetzl Péter a C2-től lesízett a C1-ig, amiben volt fix köteles rész és egy hasadékba csúszás is. A magyar csapat 4-én lement a BC-be, onnan Zangmuba, és 5-én Katmanduba. Mécs László (aki eredetileg is hamarabb jött volna) már 7-én hazaért. A többiek 12-én érkeztek Budapestre, és rögtön tartottak egy sajtótájékoztatót.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

CHO OYU (8201 m)

Erre a hegyre készült feljutni dr. Makleit László is ugyanazon az úton. Ő magánszervezésben (ahogy tavaly Baranyi Éva) egy nepáli kereskedelmi expedíció tagja volt. Szintén oxigénpalack és mászó serpa nélkül mozgott a hegyen.


Augusztus 28-án megérkezett Katmanduba, ahonnan 31-én indult a csapat Tibetbe. Akklimatizációs napok beiktatásával szeptember 5-én érnek az alaptáborba.
Hazaküldött híreit CSAK ITT lehetett volna olvasni, de nem kaptunk.
Október 2-án Katmanduból küldött üzenetében leírta, hogy a monszun elhúzódása miatti havazások majd a kialakult lavinaveszély miatt a jó akklimatizációja ellenére nem tudott ő sem a csúcsra jutni, az általa elért magasság szintén 7100 m (a C2).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SHISHA PANGMA (8027 m)

Az EDGE 8000 Eseményhorizont vállalkozásában Ács Zoltán és Klein Dávid célja a magyar expedíciós hegymászás első nyolcezrese lett volna.
Velük tartott "ügyfelük", Kovalcsikné Bátori Krisztina és barátnője, a honlapon "Ági" néven nevezett ukrán állampolgárságú "Szvitlána Bollok".
Az indulás előtt kérdéseket tettünk fel. - "Melyik úton? A 8027 m-es főcsúcsra vagy a jóval látogatottabb 8008 m-es központi csúcsra? A hölgyek tervei?" - Nem kaptunk tőlük választ.
Az utóbbi kérdésre a válasz közben kiderült, a lányok csak körülnézni mentek.


A csapat szintén augusztus 29-én indult el és 30-án reggel megérkezett Katmanduba. Szeptember 2-án indultak Tibetbe a szervező iroda három orosz és egy olasz ügyfelével együtt, határátlépés után éjszaka Kodariban. 3-án Nyalam, 4-én itt akklimatizálódás. 5-én tovább Tingribe. Egy nap akklimatizálódás után 7-én megérkeztek az ún. "kínai alaptáborba" (5000 m), majd 9-én felvonultak az 5600 m-en lévő előretolt alaptáborba (ABC). 15-én a lányok elindultak haza, mert már "eleget láttak, eleget tapasztaltak". 15-én áll a "depó táboruk". 16-án ott maradtak, 17-én nem érték el az egyes tábort, útközben depóztak és lementek az ABC-be. 20-án ismét felfelé indultak, de csak a C1 előtti köztes táborig jutottak. 21-én elérték az egyes tábort (C1 6800 m). 22-én az esti havazás után lementek a BC-be (Klein Dávid 35 éves lett). 25-én felvonultak a "depó táborba", megkezdeni a csúcstámadást. 25-én fel a C1-be, de a szél miatt 26-án le az ABC-be. Terv: a 28-i ismét megpróbálják a csúcstámadást (bár még nincs kettes táboruk sem, és már csak kevesen mozognak a hegyen, de azok is inkább lefelé). A tervet átértékelték, feladták a további kísérletezést, és levonultak a hegyről. Szeptember 30. óta Katmanduban vannak, de hazaérkezésükről még nem adtak hírt.
További részletek a naplóbejegyzéseikben olvashatók.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ÁRVERÉS az árvízkárosultakért - csekély bevétel
Ugyan Anita Mt. Everestet megjárt felszerelési tárgyai új tulajdonosokra találtak az árvízkárosultak megsegítésére szervezett a július 23. - augusztus 1. közötti jótékonysági árverésen. A jégcsákányt 13500, a napszemüveget 13000, a pehelykesztyűt 10502 forintért ütötték le a beérkezett néhány licit után. A facebookos hirdetés ellenére nem nagy eredménnyel zárult aukcióból talán 30000 forint is jutott a Felsőzsolcaiak támogatására.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sajtótájékoztató- Ugyan Anita a 2010-es Everest mászásáról és annak körülményeiről tartott beszámolót július 7-én 10 órakor a Courtyard by Mariottban (Bp. VIII., József krt. 5.).

Az aradi Török Zsolt a K2-re készül feljutni.
Részletek…


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Újabb kutatás a Ren Zhong Fengen
Június 4-én elindult Chengduba Mécs László és Juhász Bálint, akik öt családtagot kísérnek a tavaly október 23-i tragédia helyszínére. Velük tart még Cristofari Júlia és Vincellér Tibor három katasztrófahelyzetekre kiképzett keresőkutyával. Egyik céljuk az eltűnt Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin szüleit továbbra is gyötrő kérdések megválaszolása. A másik cél egy emléktábla elhelyezése a baleset helyszínének általuk is megközelíthető közelében.
---> Keresés a Rhen Zhong Fengen blog
---> Rhen Zhong Feng 2009

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Május 21-én félreértésből származó hír volt, hogy megtalálták volna Várkonyi László holttestét. A Külügyminisztérium kérésére tisztázták a CTMA főtitkárával a Hszinhua hírügynökség angol nyelvű kiadásában szereplő nyilatkozatának valótlan tovább gondolását.

Erőss Zsolttal eddigi tevékenységéről és terveiről beszélgetett április 24-én Csermely Péter a Hír TV Sziluett c. műsorában. (Az adás felvétele…)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Anita és Mike szponzori zászlóval a csúcson (everest-challenge.com).

Május 26-án Mike Kobold is leírta a csúcsmászás körülményeit.
Május 17-én Ugyan Anita másodszor is fent állt a Mount Everesten (ismét oxigénnel)!
Május 20-án elindultak Katmandu felé. A részleteket lásd lentebb!


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Május 5-én Klein Dávid hazaérkezett Katmanduból.
Május 10-én délután az RTL Klub Fókusz (5:39 perc) műsorának exkluzív interjút adott.
Május 11-én az RTL Klub Reggeli, 8.52-től az M1 Ma reggel (6:16 perc) műsorában szerepelt, 11 órakor pedig sajtótájékoztatót tartott a Vistában. Erről a média sok megjelenésben beszámolt, felvételek pedig a HírTV Híradó, a TV2 Tények és az ATV Híradó műsoraiban voltak.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Május 3-án, hétfőn este 8-kor gyertyagyújtás volt Várkonyi László emlékére a Szemlőhegyi-barlang feletti szimbolikus emlékkertben. Eltűnt április 26-án a Mount Everesten.
Nem számoltuk, de több mint kétszáz barát, klubtárs, tanítvány és ismerős jelent meg.
Az összejövetelen Vörös László (Cinó) mondott emlékbeszédet.
A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség megemlékezése


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2010 - Mount Everest (8850 m)
Már csak Anita próbálkozik a csúccsal

A legfrissebb hírek róluk:
- Ugyan Anita május 17-én másodszor állt a csúcson (ismét oxigénnel)
- Várkonyi László április 26-án eltűnt - Klein Dávid május 5-én hazaérkezett
- Seregi Tamás ("amatőr magashegyi kalandor") már korábban otthagyta a hegyet.
A részleteket lásd lentebb!A három vállalkozás tagjai Katmanduban találkoztak április 2-án (fotó: Klein Dávid)

Ugyan Anita, Klein Dávid és Várkonyi László oxigén nélkül, míg Seregi Tamás oxigénpalackkal kísérli meg elérni a Föld legmagasabb pontját a nepáli ill. a tibeti oldalról.

Mt. Everest - statisztika
A csúcsnak 2009 végéig 4571 elérése volt, ami 2890 ember nevéhez fűződik (közülük 253 alkalommal 232 nő). A hegyen 216 ember vesztette életét, közülük a nők száma hét.
Mt. Everest oxigén nélkül - statisztika
2009 végéig mindössze 127 ember (köztük 4 nő) 154 alkalommal mászta meg oxigén nélkül a Mount Everestet, közülük 10-en meghaltak a lejövetel során. Az oxigén nélkül történt megmászások, és az ezt követő lejövetelkor történt halálos balesetek számának pontosan a fele (77, 5) a tibeti normál úton történt.
Megjegyzések:
1) A mérvadó statisztikák csak azokat veszik oxigén nélküli megmászóknak, akik a visszatérésük során sem használtak oxigénpalackot, vagy sajnálatosan meghaltak a lejövetelkor a csúcs oxigén nélküli megmászása után. Akik oxigén nélkül értek fel a csúcsra, de a lejövetelük során mégis szükségük volt az oxigénre (mentési célból), azokat nem számítják közéjük.
2) A hegymászó szövetségek nemzetközi uniója, az UIAA orvosi bizottsága (1987-ben vagy 1988-ban) egészségügyi szempontból foglalkozott a nyolcezresek oxigén nélküli megmászásával, de ez nem jelenti azt, hogy csak azokat ismerné el. Nem is tartja nyílván ezeket a megmászásokat, mint ahogy az oxigénnel való eléréseket sem, ugyanis nem ez az ő feladatuk.
Az erre vonatkozó statisztikákat az ezzel foglalkozó autentikus emberek készítik.
3) A sportszerű és tiszta megmászás az oxigénpalack használatának elvetése mellett a magashegyi serpák igénybevételének mellőzését is jelenti. Ezt sokszor nehezen érvényesülhet, mert őket a kereskedelmi expedíciók a fix kötelek előre beépítéséhez is igénybe veszik, melyek kikerülése a legtöbb helyen meglehetősen nehéz feladat.
4) Egyes helyeken azt is publikálják, hogy a pozsonyi Demján Zoltán volt a Mt. Everest első magyar megmászója, és hogy ő is oxigénpalackkal jutott fel. Ez így nem teljesen igaz! Ugyanis ő egy magyar nemzetiségű (ha annak vallja magát) szlovák állampolgár (akkor még csehszlovák), és természetesen oxigénpalack nélkül mászta meg a csúcsot 1984. október 15-én.
5) A téves publikálások miatt - csak a következő nők mászták meg oxigén nélkül: Lydia Bradey (új-zélandi, 1988. okt. 14., dk. gerinc), Alison Hargreaves (angol, 1995. máj. 12., ék. gerinc), LA JI (kínai, 2004. máj. 22., ék. gerinc), Nives Meroi (olasz, 2007. máj. 17., ék. gerinc) - a legújabb teljesítő Gerlinde Kaltenbrunner (osztrák, 2010. máj. 24. ék. gerinc NY felől).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Everest 2010
Május 17-én másodszor állt a csúcson (ismét oxigénnel)!
"Sajnálom, hogy nem sikerült a terv, de … Nehéz gondolkodni rajta, de majdnem ott maradtam a hegyen. … hangom még mindig nincs, de legalább élek."

Május 18-án férje közöltette a sikeres csúcsra jutás hírét.
Május 26-án pedig leírta a csúcsmászás kényesebb részleteit is.
Így kell csinálni. - Van egy jó, meg egy rossz hírem, melyiket mondjam előbb?
Lásd Mike Kobold blogja.

Viszont!
Május 19-én Anita fő szponzorának oldala közölte Anita május 19-én érkezett tájékoztató e-mailjét. A levél első sorát viszont nem mindenütt hozták le. "Elnezest, hogy nem mindenkinek kulon irok es, hogy a kommunikacio eleg rossz volt." Tehát nem sajtótájékoztatásnak szánta!
Igaz, erre nem volt utalás, de arra sem, hogy ezt le kell hozni.

Erről az oldalról derült ki (számunkra), hogy április 15-én készítettek neki Facebook "rajongói oldalt", amin szintén olvashatók voltak szinte azonnal a levél átszerkesztett részletei, és az is, hogy majdnem meghalt a hegyen (innen vette át a média).
Sőt, a Twitter "csiripelt" április 30-án hat percet, majd készült számára egy másik honlap is. Májusban pedig "elindították" a Beck’s - Different By Choice kampány egyik jelöltjeként.
Hát…, "segítőkészség" nélkül nem mennének a dolgok…

Anita március 27-én indult a nepáli oldalra, az ő célja is a Mount Everest oxigén nélküli megmászása volt. Férjével Henry Todd kereskedelmi expedíciójának tagjaiként, de nem a csapat vezetett tagjaival, hanem önállóan tervezték mozgásukat a hegyen. Mike Kobold viszont mégis elállt az oxigén nélküli tervtől, így Anita idén is egyedül maradt az erre való akklimatizálódásban, mely másképp történik, mint az oxigénes - de a végén minden másképp alakult.

Az első csúcstámadási "kísérletük" a rossz időjárás miatt meghiúsult. Ám ez csak egy "elvi lehetőség" volt, mert még nem állt a hegyen a C3 és a C4 táboruk sem. Ezek kiépítése és a kellő akklimatizálódás nélkül tényleg csak elvben lett volna elérhető a csúcs.

Események időrendben (Anita naplója és Mike Kobold blogja alapján).
A műholdas rendszerük meghibásodása miatt csak időnként tudtak híreket küldeni kölcsönkért készülékekről.
Frissítések Anitától: április 4-én és 5-én e-mail - 15-én e-mail és elindult a honlapja - 26-án első naplóbejegyzés (ápr. 3.-22.) - május 4-én második naplóbejegyzés (ápr. 22.-máj. 4.) - 7-én e-mail. - 19-én e-mail. - 23-án e-mail. - …
Mike blogbejegyzései: április 21., 26., 28., 29., május 4., 6., 10., 11., 18., 26., …

Március 31-én érkezett Katmanduba. - Április 2-án találkozott a magyar fiúkkal. - 3-án repülés Luklába. - 4-én Jorsale, Namche Bazar (3440m), e-mail. - 5-én Namche Bazar. - 6-án Namche Bazar, akklimatizációs túra - 7-én Namche Bazar, akklimatizációs túra. - 8-án Pangboche (3920m) - 9-én Dingboche (4410 m) - 10-én Dingboche akklimatizációs túra. - 11-én Lobuche (4910m) - 12-én elérték az alaptábort (BC 5360 m). - 13-án BC. - 14-én BC-ből túra a Pumori ABC-be. - 15-én e-mailt küldött, csak ekkorra érkezett meg felszerelésük nagyobb része (többek közt az energiát szolgáltatók is), ezen a napon volt a puja szertartásuk (csak ez után lehet a hegyre menni). - 16-án fel a C1-be (6100 m). - 17-én le a BC-be - 18-án BC.- 19-én BC. - 20-án BC. - 21-én BC. - 22-én fel a C2-be (6400 m). - 23-án C2. - 24-én C2-ből le a BC-be (?akut hegyi betegség lépett fel nála?). - 25-én le Pangbochéba (regenerálódás, 3920m) - 26-án Pangboche. - 27-én Pangboche. - 28-án Pangboche. - 29-én fel a BC-be. - 30-án fel a C2-be. - május 1-én C2. - 2-án C2 (terv: C3-C2). - 3-án C2 (terv: C2). - 4-én bizonytalan időjárás miatt le a BC-be (terv: C3). - 5-én BC (a terv a Déli nyereg elérése lett volna). - 6-án BC (terv a csúcstámadás napja lett volna). - 7-én BC. - 8-án BC - 9-én BC - 10-én fel a C2-be. - 11-én fel a C3-ba (7300 m). - 12-én … - 13-án fel a C2-be. - 14-én C2. - 15-én fel a C3-ba. - 16-án fel a C4-be (Déli nyereg, 7950 m) és késő este indulás a csúcsra. - 17-én reggel, helyi idő szerint 7.30-kor állt fent a csúcson férjével és Kenton Cool hegyivezető csapatával, majd közülük hárman egyből lementek a C2-be, ahová estére értek le. - 18-án le a BC-be. - 19-én BC. - 20-án … - 21-én … - 22-én … - 23-án Katmandu. - …

2009. május 21-én első magyar nőként már járt a csúcson, a Déli nyeregtől oxigént használva jutott a legmagasabbra. Ez volt a negyedik nyolcezrese, amivel huszonnegyedik nőként felkerült a mérvadó nemzetközi listára. Az összeállításban 25 olyan hölgy szerepel, akik legalább 4 nyolcezres főcsúcsot megmásztak (sajnos heten közülük már nincsenek életben).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Dreher 24 Everest Expedíció (2010)

Klein Dávid hazaérkezett Katmanduból.
Május 11-én 11 órakor sajtótájékoztatót tartott a Vistában.
Április 26-án 12.20-kor az Északi nyereg alatt balesetet szenvedtek!
Várkonyi László a jégomláskor eltűnt, Klein Dávid zúzódásokkal megúszta.


A kutatást befejezték! Klein Dávid nyilatkozata.
Klein Dávid telefonos nyilatkozata 29-én RTL Klub Fókusz (9:25).
Klein Dávid részletes beszámolója a balesetről.
Egy szemtanú szerint Konyit a leomló jég egy gleccserhasadékba sodorta, és még további törmelék is ment utána. Onnan a keresők valószínűleg nem tudják kihozni!

Események időrendben (naplóbejegyzéseik alapján):
Március 28. és április 2. között Katmandu. - Április 2. Kodari. - 3-án Zhangmu (kb. 2200 m), onnan Nyalam (kb. 3700 m). - 4-én pihenőnap, akklimatizáció Nyalamban. - 5-én az 5000 m-es hágóátkelés után Tingribe (kb. 4200 m) értek. - 6-án Tingri, akklimatizációs túra. - 7-én elérték az alaptábort (BC 5200 m). - 8-9-én alaptábor. - 10-én fel a köztes táborba (5900 m). - 11-én elérték az előretolt alaptábort (ABC 6400 m). - 12-én ABC. - 13-án le BC-be. - 14-én le a BC alatti sátorvárosba. - 15-én fel a BC-be. - 16-án felmentek az ABC-be. - 17-én ABC. - 18-án Dávid depózott a C1-ben (kb. 7000 m) és visszament az ABC-be (Konyi már a felmenet elején visszafordult gyomorproblémája miatt). - 19-én ABC, puja szertartás (csak ez után lehet a hegyen éjszakázni). - 20-án Konyi is felment a C1-be és felállította a deponált sátrat, majd lement az ABC-be, Dávid pedig a BC-be. - 21-én Konyi le a BC-be, majd ő is le Dávid után a sátorvárosba, ahová Seregi Tamás is megérkezett. - 22-én a sátorvárosban. - 23-án fel az ABC-be. - 24-én ABC. - 25-én fel a C1-be. - 26-án a C2-be el sem indultak az erős szél miatt. Az ABC-be való visszatérésük során az Északi nyereg alatt 12.20-kor egy jégomlás során Konyi eltűnt, a kereséskor nem találták. Dávidot felülről zúzódásokkal kimentették, majd lekerült az ABC-be, ahol orvosi ellátásban részesült. - 27-én ABC, fent kutatás. - 28-án le a BC-be, a további kutatást a nap végén befejezték, estére lement a BC-be. - 29-én BC, elindult vissza Katmanduba. - 30-án megérkezett Katmanduba - május 1-én Katmandu - 2-án Katmandu. - 3-án Katmandu - 4-én Katmanduból hazaindult, 5-én Delhin és Amszterdamon keresztül megérkezett Budapestre.

Fórum bejegyzések.
A hírek és a képek a hivatalos oldalakon is megtalálhatók:
EDGE 8000 Eseményhorizont, Facebook, Szabadban.hu, Annyi a világ (élmények).

Klein Dávid és Várkonyi László, egy év kihagyás után ismét a Mount Everest első magyar oxigén nélkül való megmászását tervezi. Újra a feljutás sikerére számukra jobb esélyt biztosító tibeti normál utat választották.
Sajtótájékoztatójuk március 18-án 13 órakor volt a West-Balkánban (Skála Metró).
Március 27-én reggel indultak el Ferihegyről, mert az előző napi indulást meghiúsította felszereléseik túlsúlya. A tibeti határt április 1. után léphetik át a kínaiak idei szankciója miatt, az alaptábor onnan még néhány nap utazás. A csúcstámadást május közepére tervezik. Dávid hatodik (2001, 2005 oxigénnel, 2006, 2007, 2008), Konyi nyolcadik (1996, 1999, 2000, 2001, 2002, 2007, 2008) alkalommal vág neki a kihívásnak.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Seregi Tamás is megpróbálta az Everestet
Befejezte, Katmanduban, de lehet hogy már Moszkvában van.
Hogy miért fejezte be és meddig jutott, arról nincs információnk.


Ő március 28-án indult Moszkvából. Vállalkozásának előzetes híradásáról nem volt tudomásunk. Dávid március 29-én küldött üzenetéből is kiderült, hogy idén a csúcs elérését tervezi, szintén a tibeti oldalról. Oxigénnel és serpa segítséggel fog mozogni a hegyen egy kereskedelmi expedíció tagjaként. Hegyi tevékenységéről csak a Dreher 24 Everest Expedíció egyes naplóbejegyzéseiben olvashattunk.
Az "amatőr magashegyi kalandor” 2007-ben együtt volt Dávidékkal, és felment velük az Északi nyeregbe (7000 m).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyar Himalája és Sarkvidéki expedíciók a XX. század végén és a XXI. század elején
A fotókiállítások a sorozat egyes állomásain egy-egy előadással veszik kezdetüket.
Május 19. és június 12. között Kiskunfélegyháza - Petőfi Sándor városi Könyvtár.
Március 22. és április 3. között Debrecen - DMK Belvárosi Galéria.
Március 5-17. között Tiszaújváros kiállítótermében.
Január 14. és február 12. között Mezőkövesd - Művelődési Ház.

[TOVÁBB olvasom …]

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


A Magyarok a világ nyolcezresein csapat 2010-re tervezett célja Földünk harmadik legmagasabb csúcsa, a KANGCHENDZÖNGA (8586 m) volt. Erőss Zsolt balesete miatt elhalasztódott!
A főcsúcsot eddig 31 ország 231 mászója (köztük 6 nő, az első 1998-ban) 244 alkalommal érte el (64 sikeres vállalkozás volt) - 117-szer oxigénpalack nélkül (öt nő is). A főcsúcs megmászása közben eddig 40-en haltak meg, közülük 4 nő (11-en még az első megmászás előtti kísérletek során, 8-an a csúcsról való lejövetelkor vesztették életüket). A halálos balesetek fő okai a lezuhanás (17), az eltűnések és a hegyi betegségek.
Juhász Árpád Látlelet a Földről filmsorozatának A nagy hó öt kincse (25:15) című része a heggyel és környékével is foglalkozik.
A baleset után felmerült, hogy esetleg az ANNAPURNA I (8091 m) lehet az új cél?
Ennek az egyik legveszélyesebb csúcsnak már nem olyan jó a statisztikája. Eddig 29 ország 154 mászója 157 alkalommal érte el a főcsúcsot, közülük 6 nő volt sikeres (11-en oxigénnel mászták meg, köztük 2 nő). A különböző útvonalakon 60 ember vesztette életét a főcsúcs megmászása közben (ebből 3 nő), 9-en a csúcs elérése után. A halálos balesetek fő okai a lavina (38) és a lezuhanás (13).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

---> 2009-es magyar expedíciós hírek

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2024 július
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© komarnicki.hu (2006-2024)