Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
2009-es magyar expedíciók
Komarnicki.hu a Facebookon

2009
Sikerek és tragédiák

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

REN ZHONG FENG 2009 Expedíció
December 10-én este imádkoztak értük barátai az Egyetemi templomban.
Nem jöttek jó hírek dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata leérkezéséről - valószínűleg október 23-án eltűntek egy omlás okozta hatalmas jég- és kőlavinában - november 3-án Caokéból már Chengduba kellett volna indulniuk.
A média tele volt a velük kapcsolatos tájékoztatásokkal, ott lehetett "kutakodni".
A baleset miatt a hegy első megmászását így nem ők, hanem a magyar származású Krisztoffer Szilas vezette dán csapat hajtotta végre november 28-án (képek, riportok).
A blogban megemlékeznek a négy eltűnt barátunkról is.


Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata célja a Szecsuanban lévő, ember még nem járta 6079 m magas csúcs első megmászása (október végéig tervezik elérni).A csúcs keleti és északi fala (forrás: Japenese Alpine News June 2009).

Elindultak Kínába október 7-én, 8-án Pekingen át megérkeztek Chengduba. 10-én tovább mentek Caoke-ba, 12-én innen a hegy felé már gyalog visz az út a sok cókmókkal, de a környékbeli építkezések miatt autóval szinte az alaptáborig (kb. 3100 m) feljutottak. 13-án felsétáltak a Gang Gou völgyben 3800 m-ig, de a ködben nem láttak semmit a felvezető gerincből. A hóhatár állítólag kb. 5500 m-en van, a számítottnál sokkal magasabban. 14-én áll az 1. táboruk (előretolt alaptábor, 3850 m). Az időjárás nem túl jó, sokat esik, néha azért süt a nap. Az északi falon tervezik a feljutást, bár az ék. gerinc sem tűnik járhatatlannak. A lehetőségeket egy 4590 m-es gerincpúpról közelebbről is jobban szemügyre vették. 20-án ideiglenes 2. tábort állítottak, melyet másnap biztonságosabb helyre költöztettek. 22-én a fiúk útkeresésük során 5500 m-ig jutottak, de innen úgy néz ki, hogy ez zsákutca az északi falban. Az idő ismét rosszabbra fordult (havazás, köd).

[MEGNÉZEM a honlapjukat …]

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rejtély a Himaláján
A TV2 Napló október 11. adása a fenti "bulvárosan hangzó" címmel foglalkozott dr. Szabó Levente halálával, mert a család nem nyugszik bele a történtekbe.
Legújabban - valamilyen sugallatra? - "hamis tanúzással" vádolják a Manaslu 2009 Expedíció hazatért tagjait (pedig sehol semmilyen "tanúvallomást" nem tettek!). A magyar törvény szerint "ezért" akár 3 év börtönnel is büntethetők. "REJTÉLY"? Ez inkább VICC!
A riportban az is elhangzik, miért kellett a nepáli hatóságoknál Levente hegyen való eltemetésével kapcsolatban tett bejelentésüket megváltoztatniuk
[MEGNÉZEM a felvételt … (9:47)]

Feljelentik a májusban elhunyt miskolci orvos hegymászó társait
Október 13. óta a média is foglalkozik az üggyel.
Na, ezekben is van sok félretájékoztatás… Ez megoszthatja a laikus és a szakmai közvéleményt (sokszor ezt is, lásd a "szakmai" Fórumokat).
Sajnos ma Magyarországon az a "trendy", hogy a média bulvár nyilvánosságát szeretnék az emberek felhasználni véleményük igazolására.
Már nyilvánvaló a cél: csak a három ember bemocskolása útján lehet közigazgatási eljárásban hozzájutni Levente örökségéhez (felvenni orvosi ügyeleti díját, életbiztosítását, felmondani szolgálati lakását, hiteltörlesztéseit, …). Lehet, hogy ez nem annyira egyszerű, de ehhez a Bonnie és Clyde, a móri gyilkosságok, … sztárügyvédjét kell felfogadni?
Néhány kiragadott anyag (a felesleges teljesség igénye nélkül):
[ELOLVASOM az egyik cikket … (Index okt. 13.)]
[MEGNÉZEM a TV2 Tények felvételét … (okt. 13. 17:48 - 18:18)]
[MEGHALLGATOM a Kossuth Rádiót … (Közelről okt. 15. 17:10-17:27)]
[VÁDAK vs ÉSZÉRVEK … (Origo okt. 17.)]


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

CHO OYU 2009 (8201 m) - első magyar női megmászás!
Baranyi Éva szeptember 24-én helyi idő szerint 13:15-kor elérte a csúcsot.
Ezzel jelenleg ő az oxigén nélkül legmagasabb csúcsra jutott magyar nő!


Egy 2011-ben vele készült riport a FEM adásában.

Baranyi Éva előadása az ELTE Lóczy termében november 26-án lesz.
[TOVÁBB olvasom …]

A Föld hatodik legmagasabb csúcsának megmászását tűzték ki célul egy nepáli kereskedelmi expedíció tagjaiként Baranyi Éva, Lesták Erzsébet és Jánosi Zoltán a tibeti normál úton, három tábor kiépítésével, oxigén nélkül (október elejéig).

Augusztus 25-én indultak Katmanduba, 31-én átlépték a tibeti határt. Pár napos akklimatizálódás a kínai alaptáborban, ahonnan szeptember 6-án elérték az 5700 m-en lévő előretolt alaptábort (ABC).
Az elhúzódó monszun ellenére elkezdték a táborlánc kiépítését: C1 (szept. 12., 6400 m), depó 6800 m-en (szept. 15.), C2 (szept. 17., 7150 m), csúcstámadó tábor (C3, szept. 23., 7550 m).
24-én hajnalban indult a két lány, Erzsi 7900-ról visszafordult, mert nagyon fázott, Éva pedig "ment ameddig bírta". A csúcsmászás után a lányok lementek a C1-be. Zoli a táborban maradt, és ha 25-én jól érzi magát, ő is megpróbál feljutni.Baranyi Éva önkioldós csúcsfotója.

További híreket már nem kaptunk, de sajnos Erzsi és János nem jártak csúcssikerrel (összességében ennek a csapatnak 5 kliense és két serpája járt a legmagasabb ponton).
Amikor hazaérkeztek, a reptéren nem várta őket senki. MI EZÚTON GRATULÁLUNK NEKIK!


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

UGYAN ANITA magas állami kitüntetése


Augusztus 18-án a sportért felelős önkormányzati miniszter felterjesztésére, augusztus 20. alkalmából a köztársasági elnök úr Ugyan Anitának a Mount Everest első magyar női eléréséért a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE (polgári tagozat) kitüntetést adományozta.
Felolvasták a minisztérium színháztermében 11 órakor (2. oldal)* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Július 24-én 18 órakor Manaslu előadás volt Kapolcson a Faluházban.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyar expedíciók készülődtek a Himalájába és Karakorumba.
Három vállalkozás is szerveződött ebben az évben, de csak kettő valósult meg.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyarok a világ nyolcezresein: MANASLU (8156 m)


GRATULÁLUNK A TÍZEDIK MAGYAR NYOLCEZRES MEGMÁSZÁSÁHOZ!
Május 28-án megérkeztek Katmanduba. A hivatalos ügyintézések és elszámolások után június 3-án indulnak (Katmandu - Bahrein - Frankfurt útvonalon) Budapestre. Kollár Lajos május 24.-iki jelentkezése szerint 22-én elhagyták az alaptábort, 23-án Samagaonból, 24-én Lho településről adtak hírt magukról. A fővárosig korlátozott volt a kommunikáció (mint odafelé is), mert főleg a völgyben haladtak.

A május 19.-i, balesettel végződő csúcsmászás után JÚNIUS 4-ÉN HAZAÉRKEZTEK.
Az érkezést követően 14.00-kor sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Természetbarát Szövetség dísztermében.
A sajtótájékoztatón gyertyákat gyújtottunk dr. Szabó Levente gyászkeretes képe mellett. Kollár Lajos beszámolt az expedíción történtekről, Erőss Zsolt pedig részletesen elmesélte a csúcsmászás és a baleset, majd az alaptáborba való leérkezés napján történteket. Pártai Lucia a hegyre vonatkozó meteorológiai előrejelzéssel kapcsolatos munkájukba avatott be bennünket és a média jelen levő képviselőit.
SAJTÓ: …
A SIKERT TRAGÉDIA ÁRNYÉKOLJA - dr. Szabó Levente életét vesztette!
Egyesületünk valamennyi tagja nevében részvétünket nyilvánítottuk a családjának!
Emlékét megőrizzük (*1969. június 24. Máramarossziget - †2009. május 19. Manaslu).Vincze Szabolcs, Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Barna Dániel a sajtótájékoztatón.

A kölcsönsátrak és az időjárás kedvező alakulása lehetővé tették, hogy a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat Kollár Lajos vezetésével indult idei vállalkozása május 19-én tízedik magyar nyolcezrest elérhette. Erőss Zsolt már a nyolcadik csúcsán állt (neki van esélye, hogy első magyarként mind a tizennégyre feljusson). Pár óra múlva Barna Dániel a csúcsgerinc valamelyik pontjáig feljutva visszafordult, amint azt Erőss Zsolt tanácsolta neki (kérdésünkre el is mondta, hogy nem ment fel a csúcsra, de ennek ellenére csúcsmászóként lett lejelentve). Az expedíció hegymászó orvosa, dr. Szabó Levente viszont nagyon lemaradt a többiektől, kb. 7800 m-ig jutott. A lejövetel során az időjárás rosszabbra fordult, a csúcstámadó tábor sátrától mintegy 20 m-re (?) egy meredekebb szakaszon kicsúszott, de nem tudta magát lefékezni, és az ény. oldal egy 500 m-es letörésébe zuhant le. Társai, akik a késői időpont és a rossz időjárás miatt a C4-ben töltötték az éjszakát (kb. 7300 m), másnap a C3 magasságában találtak rá 6800 m-en. Fejsérüléseibe valószínűleg azonnal belehalt. Erőss Zsolt és Barna Dániel, hegymászóhoz méltón, ott temették el őt a hóba, majd mindketten lementek az alaptáborba.

A BALESET RÉSZLETEI az expedíció hivatalos jelentésében olvashatók.
AZ ALÁBBI OLDALAKON további részletek is olvashatók:
- "MAGYAROK A VILÁG NYOLCEZRESEIN" (16.: frissítve június 5-én)
- LEVENTE BLOGJA - WEBBeteg (18. május 20-án)
- LEVENTE BLOGJA - a saját honlapján (20. május 20-án)
- HÓPÁRDUC - FÓRUM / Expedíciózás / Manaslu (36.: frissítve június 5-én)
- HOL JÁRNAK? (BC, C1, C2, C3 és a csúcs a térképen)
Egyéb hírek a Manasluról.

ESEMÉNYEK dióhéjban:
Április 14-én indultak Ferihegyről. Frankfurton és Bahrainen át 15-én megérkeztek Katmanduba. 17-én kézhez vették a csúcsengedélyt, és 18-án elindultak a BC (4860 m) felé, ahová kilenc nap alatt, 26-án értek fel, az utolsó napon kb. 1300 m szintet emelkedve az utolsó faluból (Samagaon). 29-én felállították a C1-t (5770 m), és az éjszakát fent töltötték. Május 2-án ismét a C1-ben aludtak, de a rossz idő miatt vissza kellett fordulniuk. 6-án ismét C1, innen 7-én elérték és kiépítették a C2-t (6400 m), majd 8-án felmentek a C3-ba és a hóviharban egy hóbarlangot ástak (6800 m). Május 11-től négy napig havazott, két nap alatt a már meglévőre egy és fél méter friss hó esett, és teljesen eltemette a táborok sátrait. Az alaptábort rendbe hozták, de a hétvégére tervezett csúcstámadás elnapolódott. Május 15.-től ismét jobb lett az idő. Másnap elindultak felfelé, de helyzetfelmérés nagy veszteségeket mutatott. A nagy havazás után a felső táborokban minden sátruk elveszett, ill. összetört, a bennük lévő felszerelések és a tartalékok sem lettek meg. Ennek ellenére bizakodóak voltak, mert sikerült kölcsön sátrakat kapni a C2-ben (a svájciaktól) és az oroszok C4 táborában 7300 m-en (ők hétfőn jártak a csúcson). Kedden, 19-én, hajnalban indultak a csúcs elérésére, a kedvező körülmények ezt lehetővé tették (az időjárás tovább javult, volt egy újabb "ablak"). Nem voltak egyedül, mert többen csatlakoztak a tervükhöz. Kollár Lajos kedd reggeli tudósítása szerint Zsolt helyi idő szerint 10 órakor elérte a főcsúcsot (a sziklaoromra is felment, amit nem mindenki szokott teljesíteni!), akkor Dani még útban volt felfelé, viszont Levente lemaradt (az ő feljutása nem biztos).
Zsolt előtt ért fel az olasz Mario Panzeri, akinek ez a 10. nyolcezrese. Őket Nick Rice és még három spanyol (köztük két nő) követte.
Néhány óra múlva Barna Dániel is felért a csúcsra (de később kiderült, hogy csak a csúcsgerinc ért el), majd lement a rá várakozó társaihoz 7800 m-re, Levente eddig jutott. Együtt indultak lefelé a közben jelentősen megváltozott időjárási körülmények között. Kb. 20-30 m-re a csúcstámadó sátortól (7300 m) Levente kicsúszott, bucskázni kezdett az ény. oldal nagy letörése felé, ahol 500 métert zuhant. Zsolt és Dani a késői időpont, a rossz időjárás és a további balesetek elkerülése miatt a C4 sátrában töltötték az éjszakát. Másnap a C2 közelében találták meg Levente holttestét (kb. 6800 m), ahol hegymászóhoz méltón a hóba eltemették. Innen még aznap leértek az alaptáborba. Május 22-én elindultak hazafelé, 28-án megérkeztek Katmanduba.
A hegyen való mozgást az idei változékony időjárás jelentősen befolyásolta. A friss előrejelzések naponta kétszer érkeztek Pártai Luciától. A nagy mennyiségű frissen esett hó a nyom újra taposásán kívül további nehézségeket is okozhat a közismerten lavinaveszélyes hegyen.
Több csapat már korábban feladta (olaszok, tajvaniak, japánok, oroszok, franciák, spanyolok és már a svájciak is), és levonulnak a hegyről, de néhányan ezek közül is kitartottak, és másokhoz csatlakozva várták az újabb lehetőséget.
Április 28-án és 29-én történtek az első csúcsmászások, sajnos balesetek is voltak (lásd a Kezdőlapon).

A Cho Oyu és Mt. Everest északi fal program MEGVÁLTOZOTT!
Mivel Tibet (és ezzel az Everest és a Cho Oyu északi oldalai, valamint a Shisha Pangma) a kínai megszállás 50 éves évfordulója miatt idén is lezárták a külföldiek, így a hegymászók elől is, a csapatnak idén is ésszerű változtatást kellett tennie (a beutazási tilalmat közben mégis feloldották).
A MANASLU (8156 m) ELÉRÉSE LESZ A CÉL, az észak-északnyugati oldalon (az első megmászók útvonala, ami a 2010-es tervük volt). Remélhetőleg ez is, a tavalyihoz hasonlóan, jó döntés lesz!

A "Szellemek hegye" Kutang néven is ismert (8156/8163 m), melyhez nagyon közel van a magyarok első himalájai csúcsa, a Himalchuli (7893 m, 1985. május 23-án).
Sikeres mászásuk esetén egy csúccsal szaporodhat a magyarok által megmászott nyolcezresek száma (10/14, maradna még a K2, a Kangchendzönga, a Lhotse és az Annapurna), és remélhetőleg a 8000-es csúccsal rendelkezők száma is.
Indulás előtti SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJUK április 9-én 11 órakor volt az Új Színházban.
Megjelent: Nemzeti Sport, Nemzeti Sport, videó interjú (4:07), HVG.HU
A változtatással az eredeti csapat összetétele is változott: KOLLÁR LAJOS (vezető), BARNA DÁNIEL, ERŐSS ZSOLT és DR. SZABÓ LEVENTE (hegymászó orvos). (Mécs László idén mégsem tart velük.)
A csapat április 14-én, Frankfurton át elindult Nepálba. Várhatóan június 5-én érkeznek haza.
Erőss Zsolt a távolban fogja várni gyermeke születését.
Április 17-én megszületett ERŐSS GERDA
Méretek: 55 cm, 3210 gramm.
Sterczer Hilda kislányának apukája akkor a MANASLU expedíción volt.
(Forrás: HÓPÁRDUC - FÓRUM / Expedíciózás / Kispárduc KÉPPEL)Barna Dániel, dr. Szabó Levente, Kollár Lajos és Erőss Zsolt a ferihegyi induláskor.

MANASLU STATISZTIKA (2008 végéig):
A Mansiri-Himalájában található Földünk nyolcadik legmagasabb csúcsa, melyet elsőként a japán Imanishi Toshio és a serpa Gyalzen Norbu ért el elsőként 1956. május 9-én (oxigénnel, két nap múlva még két japán is feljutott). Oxigén nélkül először 1975. április 26-án volt sikeres a spanyol Gerardo Blazquez és Jeronímo Lopez.
A statisztikák alapján a Nanga Parbat, az Annapurna és a K2 után a negyedik legveszélyesebben megmászható nyolcezres főcsúcs.
- eddig 310 megmászása van, 54 haláleset történt (főleg lavinabalesetek és lezuhanások)
- eddig 29 ország mászói 9 különböző útvonalon jutottak fel a csúcsra.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

AZ ELSŐ MAGYAR NŐ A MOUNT EVERESTEN!
MÁJUS 21-ÉN UGYAN ANITA FELJUTOTT A NEGYEDIK NYOLCEZRESÉRE (oxigénpalackkal).
Ezzel felkerült a MÉRVADÓ NEMZETKÖZI LISTÁKRA.
Erőss Zsolt (2002) és Jelinkó Attila (2007) után ő a harmadik, aki ezt megtette.


ANITA JÚNUS 5-ÉN HAZAÉRKEZETT.
Érkezését követően 14.30-kor sajtótájékoztatót tartott a New York Kávéházban.


Ugyan Anita a ferihegyi érkezésekor (MTI).

SAJTÓ: DUNA TV (videó 1.25), NOL.hu, HÍR3, Napló, Hírfal.hu, …
Sajtótájékoztatóján elhangzott: „… A Mount Everest tetején mínusz 35 fok és szeles idő fogadta a hegymászónőt, az időjárás azonban "megtréfálta" a csapatot: a rendkívüli hideg miatt egyikük kamerája sem működött, így az úgynevezett csúcsfotót más hegymászók készítették el, Ugyan Anitához még nem jutott el az ember feletti teljesítményt megörökítő fénykép.”
„A csúcsfotót egy serpa készítette, aki az expedíció után hazatért a falujába, ahol nincs internet, az alaptáborban pedig nem volt mód a fénykép letöltésére.” (Azért talán más is készíthetett olyan képet, melyen esetleg szerepelhet.)
„…”


Beszámolók: Június 10. interjú Kollman Andrásnak, két videó részlettel (miért oxigénnel, miért nincs csúcsfotó) ,Június 12. MTV ESTE c. műsorának vendége volt (videó: 8p 43mp), …

GRATULÁLUNK Anita most már világszinten is számon tartott ÚJABB TELJESÍTMÉNYÉHEZ!
20-án este kilenckor indultak a Déli nyeregből (C4), a csúcsra négy csapattársával reggel hat óra körül ért fel, ahol fél órát töltöttek. A csúcs után a C4-ben töltötte az éjszakát, majd onnan 22-én estére érkezett le az alaptáborba. Május 23. óta már Katmanduban tartózkodott, ahová (?)csapattársa(?), Sir Ranulph Fiennes helikopterével repült. Innen június 4-én indult haza Budapestre.

ANITA BLOGJA (utoljára frissítve június 4-én, nagyon "szerény" információkkal).

Anita HENRY TODD kereskedelmi expedíciójának a tagja volt, aki kifelé senkinek sem adott adatokat.
A „nemzetközi csapatban” öten voltak még rajta kívül: Yuri Contreas és Laura González (mexikóiak), Michael Kobold (amerikai), Kenton Cool (angol, hegyivezető) és Sir Ranulp Fiennes (amerikai).
A 65 éves Ranulp Fiennes 2005-ben szívroham miatt fordult vissza, tavaly is befizetett a csúcsmászásra, de kimerültség miatt feladni kényszerült. Idén sikerült neki, a csúcson szintén május 21-én járt, oxigénnel. Most ő a 17., egyben a legidősebb ember, akinél a Föld mindhárom Pólusának elérését elfogadták. Anitáról viszont nem találni említést nála, mert máskor járt fent, az ő társaival.
Két mexikói csapattárs, Yuri Contreras és Laura González blogja (spanyolul).
Néhány bejegyzésükben és képükön Anita is szerepel. Ők is május 21-én reggel, de 5-kor jártak a csúcson, szintén oxigénnel. A csúcsnapi bejegyzésükben Anitáról nem tettek említést (csak az indulásuk estéjén írtak a hat csapattag személyi összeállításáról).
A csúcssikerről konkrét adatokkal a Dream Guides blogja sem szolgál (csak említi a csapattagokat).
Michel Kobold a blogjában azt írja, hogy ő Kenton Coollal (a csapat hegyivezetőjével) 4.30-kor értek a csúcsra.
Az Everest mászásokkal foglalkozó autentikus oldalak sem adtak hírt róla (bár egy helyen, egy közvetett információ alapján, már szerepel).
Viszont a Wikipédiára valaki május 22. dátummal írta fel Anita mászását! (Ez napokig a blogjában is "rosszul" volt feltüntetve, pedig az első hírben a május 21., és jelenleg is az szerepel!)

ESEMÉNYEK dióhéjban:
Anita március 30-án indult útnak, és április 15-én érkezett a nepáli alaptáborba.
19-én elkezdte az akklimatizálódást, két túrája során aludt már az egyes 1-es (6100 m, 20-án) és a 2-es (6500 m) táborban, valamint felment a 3-asba (7200 m, május 6-án) is. A Pumori 1-es táborába is túrázott a várakozás ideje alatt.
A május 17-i hír szerint Anita elindult az alaptáborból a csúcs felé, a csúcstámadása 21-ére volt várható. (Terve szerint oxigén használata nélkül próbálta volna meg elérni a csúcsot, ami eddig mindössze csak öt nőnek sikerült, és egyik magyar fiúnak sem!)
(Hogy hol, mikor járt pontosan, arról a blogjában nincs említés, csak következtetni lehet!)

Korábbi hírek:
Anita tagja volt az idénre szerveződő Cho Oyu - Everest vállalkozásnak, a változtatáskor továbbra is a MOUNT EVEREST mellett döntött.
Ő március 30-án elindult, és Katmanduban csatlakozott Henry Todd kereskedelmi expedíciójához. Célja a nepáli normál úton a Föld legmagasabb csúcsának első magyar női megmászása (ha lehetséges, oxigén nélkül).
Az indulásról a SZIKLA.HU is beszámolt.

Egyéb hírek az Everestről.

MOUNT EVEREST STATISZTIKA (2008 végéig, női szemmel):
Földünk legmagasabb csúcsa (8850 m) a Khumbu-Himalájában található, melyet elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay mászott meg 1953. május 29-én. Első női megmászója Junko Tabei 1975. május 16-án. Első oxigén nélküli elérését Peter Habeler és Reinhold Messner 1978. május 8-án, illetve Lydia Bradey 1988. október 14-én hajtotta végre (mindannyian a nepáli normál úton).
- 4109 megmászása van (3976 a normál utakon), közülük 221 alkalommal nő (123 a nepáli normál úton)
- 153 megmászás történt oxigén nélkül (137 a normál utakon), közülük 5 nő (1 a nepáli normál úton)
- 211 haláleset történt, közülük 7 nő (a 211-ből 9 oxigén nélkül járt a csúcson)
- 78 ország mászói 18 különböző útvonalon jutottak fel a csúcsra (… úton nők is).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Edge 8000 Eseményhorizont: Hidden Peak (8068 m, Gasherbrum I) és K2 (8611 m)
A TERVEZETT EXPEDÍCIÓ NEM VALÓSULT MEG.
A csapat: Ács Zoltán, Klein Dávid, Nedeczky Júlia, Várkonyi László, akikhez csatlakozott Vörös László is.
Tervezett indulás május 15. volt.
A GI normál útján akklimatizáció június végéig, a K2-t júliusban tervezték elérni.
A Hidden Peaken nőhetett volna a magyar megmászások száma, a K2 viszont KEMÉNY DIÓ lett volna!
A K2 magyar elérésének a valószínűsége nem nagy. A legnehezebben megmászható nyolcezressel, a "Hegyek Hegyével" Erőss Zsolt 2005-ben már sikertelenül próbálkozott (kb. 8300 m-ig jutott, társai hamarabb feladták). A csúcsra tavaly mindössze egy napon (augusztus 1.-én) tudott felmenni 18 ember. 8-an a csúcsról való lejövetelkor, két ember még a lavina előtt, egy pedig utána zuhant le vagy tűnt el a Bottleneck környékén.
K2 STATISZTIKA (2008 végéig):
A Baltoro Muztagh területén található Földünk második legmagasabb csúcsa, elsőként az olasz Achille Copmpagnoni és Lino Lacedelli érték el 1954. július 31-én (oxigénnel).
Oxigén nélkül 1979. július 12-én a német Michael Dacher és az olasz/dél-tiroli Reinhold Messner volt sikeres (a csúcs ötödik elérésekor).
- eddig 302 megmászása van, 77 haláleset történt (főleg lezuhanások és lavinabalesetek)
- eddig 42 ország mászói 11 különböző útvonalon jutottak fel a csúcsra
- eddig 181-szer érték el oxigén nélkül, közülük 25-en nem értek le élve.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2024 június
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© komarnicki.hu (2006-2024)